Bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják Önt vagy hozzátartozóját?

Amikor valakit előállítanak a rendőrségen vagy gyanúsítotti meghallgatásról idézést kap a nyomozó hatóságtól, felmerülhet az őrizetbe vételének lehetősége, különösen akkor, ha az eljárási cselekmény során nem működik együtt a rendőrséggel. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a gyanúsítotti kihallgatás körülményei olyan pszichikai nyomást jelenthetnek az eljárás alá vont személyre nézve, hogy óhatatlanul is arra gondol, –„ha beismerő vallomást teszek, akkor akár azonnal szabadon távozhatok”.

Mindenképpen szükséges megjegyezni azonban azt is, hogy az a vallomás illetve nyilatkozat, amelyet a terhelt a kihallgatása alatt tesz, az eljárás során szabadon felhasználható bizonyítékként, akár ellene is. Ezért azt javaslom, hogy mielőtt válaszolna a nyomozó hatóság által feltett kérdésekre vagy mielőtt a bűncselekmény elkövetését beismerné, mindenképpen tájékozódjon a várható következményekről, figyelembe véve a bűncselekmény tárgyi súlyát és a várható büntetési tételét egyaránt.

Kiemelten fontos, hogy először részletesen átgondolja a vallomásának tartalmát, részleteit, mert minden elhangzott szónak, kifejezésnek rendkívüli jelentősége lehet a későbbiek során, és egy elhamarkodott, pontatlan vallomás akár azt is eredményezheti, hogy a cselekménye súlyosabban minősül és a büntetési tétel ennek következtében emelkedik.

Ha nem követte el a nyomozó hatóság által Ön elé tárt cselekményt és a gyanúsítás alaptalan, akkor azt ne ismerje be és ne vallja magát bűnösnek!

Ha azonban a nyomozó hatóság gyanúsítása nem alaptalan és Ön kapcsolatba hozható a felrótt cselekménnyel, javaslom, hogy akkor se ismerje el a bűncselekmény elkövetését azelőtt, hogy felmérte volna az összes körülményt valamint a védekezésének jogi lehetőségeit.

Az ügyészségnek igyekeznie kell bizonyítékokkal alátámasztani az Ön bűnösségét, azonban ha nem Ön követte el a nyomozó hatóság által Ön elé tárt cselekményt, illetve azzal semmilyen formában nem hozható kapcsolatba (akár felbujtóként vagy bűnsegédként) vagy nem állnak minden kétséget kizáróan bizonyítékok rendelkezésre az Ön bűnösségének bizonyítására, akkor –nagy valószínűséggel- a bíróság az Ön felmentésével zárja majd le az eljárást.

Önnek tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező védőre lehet szüksége, mert fontos, hogy az eset összes részletének és körülményének a figyelembevételével legyen kialakítva a védelmi stratégia.

Ezért azt javaslom, hogy a vallomás megtétele előtt kérje ki egy tapasztalt büntetőügyekre szakosodott védőügyvéd véleményét, akinek az eljárási cselekményeken való jelenléte biztosítja az eljárási szabályok, valamint a terhelheti jogok és érdekek maradéktalan figyelembe vételét és a betartatását.